Verliesbegeleiding

“En toen  ging hij dood…” In een verhaal of een sprookje klinkt dat heel gewoon. Maar als er iemand door gaat die je goed kent of waar je veel van houdt, hoe  ga je dan verder met je leven?

Velen willen er niet aan denken, maar het kan toch ineens gebeuren. Hoe je dan met dat verlies om kan gaan, kan niemand je leren.

Rouwen doe je niet alleen als er iemand overleden is, maar ook als er sprake is van bijvoorbeeld echtscheiding, adoptie of verlies van gezondheid door ziekte. De persoonlijke ervaring, de eigen relatie, de leeftijd van jezelf waarop je de persoon of situatie verliest en de eigen levensomstandigheden maken dat een verlies voor elke persoon anders is en dus uniek.

Wanneer je iemand verliest van wie je houdt, verlies je meer dan ‘iets’ of ‘iemand’. Je verliest ook een stukje van jezelf. 

Rouw bij kinderen treedt veelal via gedragingen naar buiten: 
hevige angst, agressie, bedplassen, scheidingsangst, eetproblemen, teruggetrokkenheid, veel verschillende gevoelens, slaapstoornissen, lichamelijke symptomen.
Dit zijn normale reacties. Door aandacht te geven aan het rouwen kan het kind het verlies onder ogen zien en er betekenis aan geven.
Soms weet het kind niet met de wirwar van gedragingen en gevoelens om te gaan en komt het er alleen of met behulp van familie en/of vrienden niet uit. Dan kun je mijn hulp inroepen. Samen met het kind kijk ik hoe we het verlies een plekje kunnen geven in het dagelijks leven. Dat kan door middel van creatieve opdrachten, muziek luisteren, beweging, werken in de natuur, rituelen en gesprekken. Ik werk vanuit de belevingswereld van kinderen. Over het algemeen komen we zo’n 8 keer bij elkaar zodat we aan elke fase van het rouwproces voldoende aandacht kunnen besteden. Deze bijeenkomsten kunnen individueel of in een klein groepje plaatsvinden.
Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar samen met het kind ga ik op zoek naar een goede weg in het land van rouw.

Vragen waarmee ouders kunnen zitten zijn bijvoorbeeld:

Hoe vertel je aan een kind dat er iemand is dood gegaan of wanneer je gaat scheiden?

Neem je kinderen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart?

Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart en hoe bereidt je ze daarop voor?

Is er een verschil tussen volwassenen en kinderen bij het rouwproces en welke verschillen zijn er dan?

Hoe kun je kinderen met verdriet ondersteunen?

Wat kunnen kinderen begrijpen over doodgaan en echtscheiding?

Samen met de ouder(s) ga ik op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Tarieven verliesbegeleiding
Intake gesprek/eindevaluatie bedraagt 30,00 euro
Individuele begeleiding – 60 euro (1 uur)
Gezinsbegeleiding – 60 euro (1 uur)
Groepsbegeleiding – 8 bijeenkomsten 150 euro (8 keer 1 uur)
Voorlichtinglezing/workshop in overleg
Begeleiding op school in overleg
Het bedrag dient steeds per consult contant te worden voldaan en is inclusief 21% BTW
Wanneer een gemaakte afspraak niet minimaal 24 uur van te voren wordt afgezegd, ben ik helaas genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.